Hvor holder vi til

Ertvågsøya er den største av øyene i Aure kommune i Møre og Romsdal, rundt 25 km nordøst for Kristiansund. Øya er 139 km2og har 682 innbyggere (2020). Øya er fra 1995 knyttet til fastlandet i øst via tre bruer på Fv.680, Mjosundbrua til Rottøya, Smalsundbrua til Ruøya og Aursundbrua til fastlandet (Aursundforbindelsen). Veien forbinder Ertvågsøya også med Jørnøya, Stabblandet og Tustna i vest.


Fra Gjerdevika, en arm av Edøyfjorden i nord, skjærer den trange Foldfjorden sørover inn i Ertvågsøya. Et lavt eid fortsetter fra fjordbotnen i samme retning tvers over øya, slik at den nesten deles i to, og det er her i fjordbotnen den vakre Ålmogrenda ligger, og Dalen Gård ligger ved sjøen på vestsiden av eide. 


Foldfjordstraumen er en av Nord-Europas strieste saltvannsstrømmer. Langs fjorden fører Fv.682 fra Fv.680 ved Espesetbukta i nord til fergestedet Arasvika ved Arasviksfjorden i sør. Herfra går ferge til Hennset på E39 på fastlandet i sør.


Ertvågsøya er meget berglendt og med Korsbekkfjellet i sørøst 694 moh. Vegetasjonen er frodig og det drives jord- og skogbruk. Bosetningen er spredt i grender, men noe ner konsentrert om bygdesentrene Mjosundet, Vågos, Foldfjorden og Sagvågen. Mjosundet har lang tradisjon med båtbygging.


Første ledd i navnet er opprinnelig norrønt elptr, 'svane'.


Kilde:SNL


Les mer i Store norske leksikon