Nyeste kommentarer

04.03 | 12:08

Flotte hestar!

11.02 | 12:14

Takk for en fin og informativ historie beretning av Almo og Gjerde slekta ifra Valsøfjord ❤️
Hilsen Kari Gjerde, (tremenning til Einar G. og Jorun)

19.12 | 22:33

Husker godt sommerene med ute arbeid.En fin tid

19.12 | 22:30

Det var en fin gjeng som vaks opp på Almo

Del denne siden

Godkjent som Kennel!


August 2021 ble kennelnavnet "Dalen Gård" godkjent i Norsk Kennel Klubb.

Vi har planer om å parre Lilly vinter 2021/22 og håper det blir hvalper på våren 2022.

Vi gleder oss!

Lilly the Ludehund

Lilly er vår gårdshund og er av typen Norsk Lundehund. Kom til Dalen Gård mars 2020. Verdens søteste og bruker nå tiden på å bli kjent med oss, Arya, kattene og de andre dyrene på gården.


Norsk Lundehund: En Norsk Nasjonalskatt!


Historikk:

Norsk lundehund er en eldgammel hunderase som ble brukt til jakt på lundefugl over store deler av Norges kyst. Man vet ikke sikkert hvor gammel lundehunden er, men man har beskrivelse av lundefangst med hund som er over 400 år gammel. Lundefuglen gjemmer reirene sine i utilgjengelig steinur, og hunden hentet ut levende fugleunger til føreren sin. Lundehunden var et viktig ledd i Kyst-Norges næringsvei. Kjøttet på lundefuglene ble brukt til menneskeføde, mens fjær og dun ble brukt til sengetøy eller eksportert sørover.

Fra 1850-åra gikk man over til å fange lundefugl med nett og det store behovet for lundehunder forsvant. I Måstad på Værøy, hvor forbindelsene til omverdenen var dårlig, tok man imidlertid vare på den stedegne stammen av lundehunder og tradisjonen knyttet til dette hundeholdet. Herfra fikk ekteparet Christie i Hamar tilsendt noen hunder i mellomkrigstida og de bygget opp en flokk på 60-70 hunder.

Under annen verdenskrig utryddet valpesyken nesten alle hundene på Måstad, som så fikk hunder tilbake igjen fra Hamar. Valpesyken rammet senere også Østlandet og mot slutten av 1950-tallet var stammen igjen svært liten. Eleanor Christie tok nok et krafttak for rasen og fikk fem hunder tilsendt fra Måstad som sammen med en sjette hund, dannet grunnlaget for det avlsarbeidet. Hun fikk nå med seg flere oppdrettere og rasen ble berget.

I dag er det ca 650 lundehunder i Norge. I 2016 var det 84 tall nyregistrerte valper hos Norsk Kennel Klubb.  Lundehunden regnes i dag som reddet, men rasen bør øke i antall for å være sikret ei trygg og livskraftig framtid.

Se https://www.nrk.no/video/se-lundehunden-1962_26399


Alvin har blitt 17 dager og 815 gram. Flott liten fyr!
Fødsel gikk ikke helt etter plan og det ble bare en hvalp. Alvin av Dalen Gård er 196 gram, frisk og rask og blir godt ivaretatt av mamman sin!

Egenskaper/Mentalitet:

Lundehunden er vennlig, nysgjerrig og årvåken. Den er en ypperlig familiehund og turkamerat. Størrelsen er akkurat passe til å være med på lengre turer, men også til å være kosehund. Lundehunden er en stor personlighet i liten hund, og den kan være litt egenrådig, men også ganske lærevillig.


Størrelse/Utseende:

Lundehunden er en liten spisshund med mankehøyde 32-38 centimeter, vekt 6-7 kg. Hannhundene er markert kraftigere enn tispene. Kroppsformen skal være rektangulær slik at hunden er noe lengre enn den er høy. Pelsen har vanligvis rødbrun farge med hvite tegninger. Hårlaget er middels langt, med glatt og mørk dekkpels.


Anatomiske særtrekk:

Lundehundens anatomiske særtrekk gjør den spesielt interessant i bevaringsarbeidet.

Spesielt for lundehunden er ekstra-tærne. På forlabbene er det fem treleddete tær og en som er toleddet, mens det på bakbeina er fire treleddete og to toleddete tær. Til ekstra-tærne er det utviklet et godt muskelapparat, slik at de får en praktisk funksjon.

Det ytre øret kan foldes sammen, slik at det indre øret beskyttes mot skitt når hunden arbeider i trange bergganger. Hunden har stor bevegelighet ved at skulderleddet er utformet slik at forbeina kan føres rett ut til siden, mens nakkeleddets fleksibilitet gjør at hunden kan bøye hodet bak på ryggen.